«Тільки жінка може тимчасово зупинити час» @ Юзеф Булатович

Інтернет-журнал "Все для жінок"

Жарт за 30 тисяч гривень. Хто підставив хор Верьовки? (Відео)

Скандальне відео «Вечірнього кварталу» з хором ім. Верьовки.

В уряді швидко скористались скандалом і завели пісню про те, щоб скасувати фінансування національні художніх колективів

Національний заслужений академічний український народний хор ім. Григорія Верьовки несподівано опинився в епіцентрі скандалу. В останньому випуску «Вечірнього кварталу» на каналі «1+1» славетний колектив разом з коміком Євгеном Кошовим переспівали відому пісню «Горіла сосна, палала на новий лад. Гумористичний номер висміював спалення будинку колишньої очільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої: «Горіла хата, палала, в Лондоні жінка плакала».  Відомі політики, культурні діячі і навіть члени діючого уряду розцінили такий гумор на чужій біді як цинізм найвищої проби. При цьому головний акцент критичних публікацій робиться саме на участі Національного хору, який фінансується державою, у номері «Кварталу».

Цікаво, що телеверсія гумористичного шоу записувалась у Палаці Україна на початку минулого тижня. Тисячі глядачів, які першими побачили скандальний виступ, могли спровокували обговорення ще раніше, але розголос стався лише після того, як концерт вийшов в ефір каналу 1+1 минулої суботи.

Генеральний директор - художній керівник хору Зеновій Корінець заявив: у «Кварталі»  його запевнили, що «це такий стьоб». «Вони ж з усіх стібаються. З президента, політиків. Нас попросили заспівати разом з Кварталом», - пояснив Корінець.

Керівник зазначив, що хор часто працює за контрактами. За його словами, цього разу «Квартал» заплатив їм 30 тис грн за виступ. Корінець наголосив, що ніколи і в думках не мав наміру говорити про щось антиукраїнське. На уточнююче питання журналістів 24 каналу, чи не боїться він якихось мітингів на концертах з приводу цього, він відповів: «так, можливо, на жаль». 
Тим часом «Главкому» вдалось отримати інсайдерську інформацію від працівників Національного хору. Вони стверджують, що у колективі відчували загрозу і обговорювали, що спільний виступ з «Кварталом» міг спровокувати скандал, але не чекали «щоб такий». Хористи навіть спробували відмовитися все це співати, але аргументи були такими: «нас ніде не братимуть, керівника можуть поміняти і хор скоротити». Керівництво колективу буквально дало зрозуміти підлеглим, що на них тиснуть і потрібно погоджуватися.

За інформацією працівників хору Верьовки, номер, який показали минулої суботи в ефірі 1+1 не єдиний за участю колективу. «Наступного ефіру «Вечірнього кварталу» має бути продовження. Але вже про інше і не таке скандальне», - запевнив інсайдер.

За даними заступниці міністра культури, молоді та спорту Ірини Подоляк, на 2018 рік у хор Верьовки налічував 155 людей, а держпідтримка становила 47 млн 779 грн.

Тим часом суботнє відео «Вечірнього кварталу» з хором ім. Верьовки назбирало вже десятки тисяч дизлайків. Схвальних відгуків набагато менше.
Виступ хору ім. Верьовки, який називають візитівкою України, який відкриває кожну нову сесію Верховної Ради і співає на заходах найвищого рівня, викликав  бурхливу реакцію користувачів соцмереж. Варто зазначити, не всі користувачі бачать проблему у такому жорсткому гуморі. Окремі вважають, що ситуацію спеціально розігрівають опоненти нинішньої влади, а прикладів політичних жартів «на грані» є багато не лише  у країнах, на які рівняється Україна, а й навіть у Росії, яку назвати вільною державою точно не можна.

Першим «умити руки» вирішив профільний міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. Чиновник засудив вчинок підвідомчого йому колективу і поспівчував колишній очільниці Нацбанку.
Сама Гонтарева у коментарі проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум», коментуючи відео, заявила: «Це сором! Насміхатися над людським горем – це неможливо уявити у цивілізованому суспільстві!». Вона додала, що про номер дізналася від друзів.

«Щодо цинізму «95-го Кварталу» сумнівів давно нема. Але участь у цьому народного хору, це вже сором для всієї країни», - сказала вона.

Відповідаючи на питання, чи розглядала вона можливість замовлення цього номеру олігархом Ігорем Коломойським, Гонтарева зазначила: «Можливо, так і є. Я про це не думала».

Вона вважає, що скарга до суду у даному випадку не матиме результату: «Якщо позиватися до суду, то в мене грошей не вистачить на всі ці суди. А ще і суди повністю продажні на користь Коломойського. Ви це і самі бачите».

При цьому вона впевнена, що Коломойський в будь-якому разі заперечуватиме свою можливу причетність до номеру.

Інтернет-журнал