«Тільки жінка може тимчасово зупинити час» @ Юзеф Булатович

Інтернет-журнал "Все для жінок"

Яке свято 8 жовтня: що потрібно обов'язково зробити в цей день ?

Народне свято Сергій Капусник відзначається 8 жовтня 2019 року. Православною церквою у цей день вшановується кончина святого Сергія, ігумена Радонезького.

Це сталося у важкі для Русі часи. По всій її території гуляли татари, а князі займалися міжусобними війнами. Преподобний Сергій, настоятель монастиря, своїм смиренням і чудним життям зміг привернути до себе людські серця, став наставником в духовному житті народу.
Він присвятив усього себе підняттю і зміцненню моральних сил людей. Почавши з себе, чернець показав приклад не тільки ченцям, але і особам далеким від праведного способу життя. До нього зверталися не тільки прості люди, але і титуловані особи. Для кожного у преподобного знаходилися слова розради чи підтримки і допомоги.
За шість місяців до смерті йому було одкровення. Скликавши учнів, і давши їм останнє повчання, ігумен тихо відійшов в інший світ.
Традиції та обряди
Православною церквою у цей день вшановується святий Сергій, ігумен Радонезький. Інші назви свята: «День Сергія Радонезького», «Курник», «Капустки». В цей день толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, готувалися до весільного сезону.
Народне свято присвячене Сергію Радонезькому, якого вважають охоронцем домашньої птиці, особливо курей. Звідки це пішло, невідомо. Можливо тому, що курячий бульйон піднімає на ноги важкохворих, а старий і молодий організм добре засвоює куряче м'ясо.
У цей день починається консервація і засолювання капусти. Вся родина бере участь в цьому процесі. Вважається, що раніше цього робити не можна — капуста прокисне.
Господині печуть хлібні коржі на листі капусти. Жінки, які знають багато чого, перед тим як покласти тісто на лист, молилися про те, щоб зима була не надто суворою.
Також сьогодні готують різні капустяні блюда, на столі обов'язково повинні бути пиріжки з такою начинкою, а святого Сергія просять доглянути за курми та іншою домашньою птицею, адже він вважається її захисником
Є дуже цікавий обряд для сьогоднішнього дня – ловити день. Вже денний час скоротився на три години, тому ловили сонце в мішки, зав'язували і просили не йти довше, потім відпускали і тричі хрестилися.
Сьогодні треба випекти спеціальний млинець на вівсяному толокні з осінніми ягодами. Його дають овиннику, духу, яких стежить за стодолом. Можна піти в ліс за грибами, адже їх зараз повинно бути багато. А також можна зібрати цілющі калину і горобину для настоїв, чаїв та варення. З калини роблять кисіль, пастилу і мармелад. Вона дуже корисна і смачна, тому добре підійде для дітей.
Прикмети:
•    Якщо випав перший сніг, зими не буде ще більше місяця.
•    Якщо сьогодні розбилося дзеркало, значить скоро дівчина піде заміж. Але вдома осколки зберігати не можна, треба закопати під молодим деревом.
•    На Сергія Капусника ясно і тепло — погода буде доброю ще три тижні.
•    Якщо сніг у цей день сухий, значить, літо буде хорошим.
•    Якщо у вас випало мило з рук, чекайте нежданих гостей. Обов'язково з'їжте вівсяний кисіль, тоді вас не дістане хвороба найближчим часом. А якщо з'їсте млинець з медом і зап'єте цим киселем, то і в мороз не замерзнете.
•    Товстий шар снігу на сирій землі означає хороший урожай у майбутньому році

Інтернет-журнал