«Тільки жінка може тимчасово зупинити час» @ Юзеф Булатович

Інтернет-журнал "Все для жінок"

22 жовтня: яке сьогодні свято?

Якова Дровопильця


Іменини в цей день
Яків, Авраам, Юхим, Костянтин, Максим, Петро.
Яків Дровопилець
У цей день православна церква вшановує пам'ять Якова Алфеєва — одного з Дванадцяти апостолів, брата апостола Матвія. Також за народним календарем це дата свята Яків Дровопилец, так як в селах у цей час розпочиналася пора заготівлі дров на зиму.

Варто відзначити, що раніше Якова народ до цього заняття не приступав. По-перше, влітку завжди вистачало інших турбот, а по-друге, вважалося, що осіннє поліно горить найгарячіше, оскільки з нього вже пішли всі соки.
Нерідко на Якова випадав дрібний град. «Яків прийде, крупицю надішле», — вірили наші предки. Крупа в цей день з'являлася і на столах: селяни починали обдирати просо, овес, ячмінь, молоти пшеницю. Тому на Якова господині першим ділом готували кашу, яку подавали з маслом або салом.
Міжнародний день шкільних бібліотек
Щорічно в четвертий понеділок жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день шкільних бібліотек (International School Library Day), починаючи з 1999 року за ініціативою ЮНЕСКО. У 2018 році дата припадає на 22 жовтня. Варто зазначити, що кожен рік День присвячено певній темі.
Вперше це свято проголосив президент Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (International Association of School Librarianship, IASL) Бланш Вуллз. У 2005 році офіційний статус Міжнародного дня шкільних бібліотек підтвердив уже новий президент цієї організації Пітер Дженко.

Міжнародний день людей, що заїкаються
Щорічно 22 жовтня у багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день людей, що заїкаються (International Stuttering Awareness Day). Вперше свято відзначили ще в 1998 році.

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, що заїкаються (International Stuttering Association, ISA), заснованої в 1995 році і позиціонуючої себе як «рупор всіх людей, що заїкаються на міжнародному рівні». Якщо вірити офіційним даним ISA, близько 1% населення світу страждає від заїкання.

Інтернет-журнал